همزمان با 13شهريور ماه روز ملي مردم شناسي همايش 19يزد شناسي با موضوع"نگاهي به تاريخ و فرهنگ شاهديه" با حضور فرهيختگان، اساتيد دانشگاه، مسئولين و مقامات استان و شهر شاهديه و با سخنراني معاون سياسي امنيتي استاندار پايان يافت.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد، در ابتداي اين همايش مهندس ابوالحسيني شهردار شاهديه ضمن تشكر ويژه از سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد به خاطربرگزاري اين همايش و ساير همكاران در برگزاري اين همايش از جمله شوراي شهر و بنياد فرهنگي شاهديه گفت:
بخش هاي 3گانه شهر شاهديه شامل ابرند آباد، گردفرامرز و محمود آباد از قدمت بسيار بالايي برخوردار بوده كه مورد غفلت واقع شده و برگزاري اين همايش به منزله تقويت بخش ها و معرفي آن به هم وطنان خواهد بود.
وي ادامه داد:
شاهديه گنج گمشده ايست كه بايد آن را كشف نمود و برگزاري اين همايش حركتي است كه بر اساس آن خرده فرهنگ هاي نهفته در آداب و رسوم اين منطقه زنده شود.
شهردار شاهديه ادامه داد:
لازم است اختلافات موجود در محلات شاهديه را كم كنيم اما نبايد خرده فرهنگ هاي هر منطقه دستخوش تغيير شود .
دكتر محمد رضا ملك ثابت مدير سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد و دبير علمي همايش هاي يزد شناسي از ديگر سخنرانان اين همايش بود كه در ادامه گفت:
پيگيري هاي مكرر شوراي شهر شاهديه ، ويژگيهاي منطقه از جمله سرسبزي و قدمت شهر شاهديه به درازاي تاريخ پبش از اسلام در حدود 1600سال و حفظ آداب و رسوم مردم اين شهر از گذشته تا كنون از عواملي بود كه سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان بر آن شد تا برگزار ي اين همايش را بعد از شهرستان مهريز در شهر شاهديه در دستور كار قرار دهد.
ملك ثابت ضمن بيان اين موضوع كه چنانچه مدرنيته با توسل به ابزار زور خود را بر فرهنگ هاي ديگر حاكم كند در اين صورت بايد به روند نوع اين جهاني شدن شك كرد افزود:لازم است خرده فرهنگ هاي خود را بشناسيم و حفظ كنيم تا فرهنگمان باقي بماند.
وي ادامه داد:
سخت كوشي، مهرورزي، ايثارگري و همزيستي مسالمت آميز در بين زرتشتيان و مسلمانان از نكات قابل توجهي است كه در فرهنگ شهر شاهديه ميتوان از ان نام برد و فلسفه برگزاري همايش هاي يزد شناسي هم اين است كه بتوانيم با واكاوي رفتارهاي نيك پيشينيان جلوه هايي از اين فرهنگ را به آيندگان تقديم نماييم.
عضو هيئت علمي دانشگاه با بيان اينكه شاهديه از حدود 700سال گذشته تا كنون علما، پزشكان و اديبان و هنرمندان وارسته اي را در خود پرورش داده است افزود:قرار است به زودي همايش تجليل از شخصيت علمي و عملي دكتر علي سلطاني از اديبان بزرگ مملكت در شاهديه برگزار شود. وي از عموم افرادي كه مطالب يا خاطراتي در خصوص ايشان دارند دعوت كرد اين مطالب را در اختيار سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان قرار دهند.
وي ادامه داد:شان مردم فرهنگ دوست و قدرشناس شاهديه اين است كه از يك موزه مردم شناسي برخوردار باشند، لذا بايد بكوشيم تا از كليه افرادي كه در خانه هاي خود آثار كاغذي و غير آن را دارند دعوت كنيم اين آثار تاريخي را جمع آوري كرده و موزه مردم شناسي را در شهر شاهديه بنا كنيم.
محمد علی طالبی معاون سياسي امنيتي استاندار نيز كه در اين مراسم حضور داشت ضمن تشكر ويژه از سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد به دليل برگزاري اين حركت اثرگذار و بسيار خوب در استان يزد و برگزاري سلسله نشست هاي يزد شناسي گفت: شاهدیه دارای بافتی دست نخورده و مردمی باصفا و صمیمی است و باید این خصیصه حفظ شده و پرورش یابد.
وی ادامه داد: شهر شاهدیه از محلات ابرند آباد، نصرت آباد و گردفرامرز تشکیل شده و دارای مردمی پرتلاش و باصفا است که کمترین حاشیه و تنشی را در این محلات داشتهاند و تاکنون هیچ مورد خاصی به وقوع نپیوسته است.
طالبی اظهار داشت: وجود باغات و قناتهایی که در این منطقه وجود دارد نشان از سخت کوشی و تلاش پیشینیان این منطقه است و همواره یزدیها به سخت کوشی و ایمان شهره بودند و باید این منش و رفتار حفظ شده و به نسل آینده نیز منتقل شود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد گفت: برگزاری این گونه همایشها نقش مهمی در معرفی و گسترش فرهنگ پیشینیان دارد و نسل جوان را با مفاخر و توانمندیهای گذشتگان آشنا کرده و به عنوان سرمشقی در زندگی خود بکار خواهند گرفت.
طالبی اظهار داشت: حفظ بافت تاریخی و یادگارانی که گذشتگان برای ما به ارث گذاشتهاند از وظایف مهم نسل امروز است و نباید بهانه بهسازی باعث تخریب و از بین رفتن این بافت شود هر چند باید با فراهم نمودن امکانات و شرایط لازم زمینه را برای حضور بیشتر مردم در بافت تاریخی فراهم کنیم تا با حضور مردم روح هم در بافت تاریخی وجود داشته باشد چراکه با خالی شدن بافت از سکنه کم کم شاهد تخریب و از بین رفتن آن خواهیم بود.
نرگس آبيار کارگردان سینما که اصالتا اهل شاهدیه است نیز در این مراسم گفت: ابرند آباد تنها بافت طبقاتی موجود است که در دل کویر به وجود آمده و مردم قنات را از فرسنگها دورتر به باغات خود رسانیدهاند که نشان از تلاش و سخت کوشی مردم این دیار است.
آبیار افزود: متاسفانه از گذشتهای زیبا و پر از تجلی خداوند که در بافت تاریخی ابرندآباد و شاهدیه وجود داشته چیزی به جز تلی از خاک و همچنین ویرانه باقی نمانده است.
وی ادامه داد: متاسفانه مدرنیته باعث شده عدهای از مردم آثار قدیمی را باعث ننگ خود بدانند و همچنین احداث جاده در بافت قدیم و تغییر زندگی مردم باعث تخریب بافت تاریخی شده است و مظاهر تجدد و پیشرفت باعث شده گذشته خود را انکار کنیم.
وی ادامه داد: مستندهای زیادی برای عاشورا در شهرستانهای مختلف از جمله مهریز و میبد و ابرندآباد شاهدیه ساختهام اما لحن و شعر مرثیههایی که در ابرندآباد اجرا میشود پیشینهای عمیق دارد و بسیار اثرگذارتر است اما متاسفانه برای این نسخ و افرادی که فعال در این رشته هستند هیچ کاری انجام نشده و بدون ثبت و ضبط شدن آنها و در حال از بین رفتن است.
کارگردان فیلم شیار ۱۴۳ افزود: متاسفانه در بافت قدیم ابرندآباد سولههای بزرگ جای حسینیههای قدیم را گرفته است و بافت تاریخی را به هم زده است، همچنین در ساختمان سازی بافت قدیم شاهدیه بویی از باستانی بودن نبرده و هر دفعه که از تهران به یزد میآیم قلبم میشکند چراکه بخشی از این بافت تخریب شده است.
آبیار ادامه دادبعضي افراد کمر به قتل بافت تاریخی بسته اند و بخش زیادی از آن را تخریب کرده اند اما ما باید قدر این آثار را بدانیم و امانت دار خوبی برای آنچه که اجدادمان برای ما گذاشتهاند باشیم. متاسفانه مردم از بافت تاریخی بیرون آمدند و در بسیاری از این بافت اتباع خارجی ساکن شدند و کم کم بخش زیادی از بافت تاریخی تخریب شده است.
وی ادامه داد: ویرانه تاریخی به اسم ابرندآباد به دست اتباع خارجی افتاده و این اماکن ابروی نسل امروز است و نباید به محل معتادین تبدیل شود و دیگر اینکه اخیرا خاک تپههای باستانی شاهدیه را میبرند و هیچ کس جلوی آنها را نمیگیرد و باید برای آن فکری کرد.
این کارگردان سینما از ساخت مستند دیگری برای ابرندآباد و تاریخ و فرهنگ شاهدیه خبرداد و گفت: امیدوارم با ثبت این مفاخر بتوانیم یادگار خوبی برای آیندگان از خود به جای بگذاریم.
دكتر سیدمحمد جعفر میرجلیلی نيز گفت: تعدادی از این حسینیهها میتوانست به عنوان بنای تاریخی مورد توجه قرار گیرد اما از این مکانها فقط حسینیه سیدگل سرخ یا سید اسماعیل سالم است و بقیه تحت تاثیر طرح توسعه فضا دست خوش تخریب شدهاند.
وی ادامه داد: اجرای برنامههای متعدد مذهبی در ماههای محرم و صفر، ماه رمضان و همچنین اعیاد و روضه خوانیها در طول سال عشق به اهل بیت را در این منطقه نشان میدهد و مردم استان شاهدیه را نمادي از فرهنگ مذهبی با معیارهای فرهنگ دینی سنتی مي شناسند و اين آن چيزي است كه شاهديه را از سایر بخشهای استان متمایز کرده است.
این پژوهشگر تاريخ گفت: تعدد مراکز مذهبی فعال، شهر شاهدیه را حسینیه یزد قرار داده است و از قدیم الایام موقوفات بسیاری برای حمایت از عزاداریها ایجاد شده است.
در این همایش که به همت سازمان اسناد ملی و شهرداری شاهدیه برگزار شد، از چهار نفر از مفاخر و بزرگان شاهدیه تجلیل و حضار با حضور در پارک طبیعت شهر شاهدیه المان هد هد را رونمایی کردند.
در پنل علمي همايش علاوه بر دكتر ميرجليلي، دكتر ميرحسيني مدير سابق گروه تاريخ دانشگاه يزد و مولف چندين كتاب تاريخي و دكتر الهام بخش شاعر برجسته كشور و استاد ادبيات دانشگاه يزد سخنراني كردند و در پنل شفاهي چند نفر از اهالي و پيشكوستان از جمله امام جمعه و اولين شهردار شاهديه به ذكر خاطراتي از گذشته و بيان مشكلات و پيشنهادها پرداختند.
در كتار همايش نمايشگاهي از اسناد سازمان اسناد ملي مربوط به شاهديه و اشياء مردم شناسي متعلق به اهالي شاهديه برپا بود.همچنين با شولي سنتي يزد از ميهمانان پذيرايي ش و نشريه صداي پاي تاريخ ويژه نوزدهمين همايش يزد شناسي توزيع گرديد.
در اين همايش معاون استاندار و مديران سياسي و اجتماعي، فرماندار يزد و معاونين ايشان علاوه بر پژوهشگران و ساير علاقمندان به تاريخ و فرهنگ شاهديه حضور داشتند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 24,ژانویه,2025